Pořádek ve skříni

Pořádek ve skříni

Každý z nás má doma šatní skříň s oblečením, ve které je uvnitř často nepořádek. Ve většině případů je to tím, že nám na pořádek v moderním rytmu života nezůstává čas.

V tomto článku se dozvíte, jak kompaktně skládat věci a udržet si tak ve skříni dlouhodobě pořádek, aniž byste tím museli ztrácet hodně vzácného času. Odteď bude ve skříni všechno perfektní.

Proč udržovat pořádek v šatní skříni?

Pokud oblečení není složené, rychle se zmačká a stane nefunkční. Navíc najít správnou věc zabere hodně času, což je velmi nepohodlné, obzvlášť když někam spěcháte. Ale snad tou největší nevýhodou nepořádku je, že věci ve skříni zabírají zbytečně moc místa. Navíc je také známo, že se nepořádek ze skříně může postupně rozšířit do celého bytu. Takže výhoda pořádku ve skříni je jasná – šetří váš čas a volný prostor pro oblečení.

Jak skládat oblečení

Rozhodnete-li se do své skříně přinést dokonalý pořádek, začněte se skládáním oblečení podle toho, jak často nebo jestli vůbec ho nosíte. Pokud máte v šatníku nějaké oblečení, které se vám už tolik nelíbí nebo vám nesedí, roztřiďte je na tři hromady.

Na první dejte věci, které můžete snadno vyhodit. Patří sem oblečeni, které již bylo poškozeno dlouhotrvajícím praním a už ho nikdy nebudete nosit.

Druhá hromada je pro věci, které se vám už nelíbí, ale pořád vypadají slušně. Takové oblečení může dostat druhou šanci a udělat radost potřebným.

Třetí hromada jsou věci, které budete s největší pravděpodobností ještě nosit. Vyberte, co z toho můžete přesunout třeba na chatu, abyste to nedávali zase do skříně.

Roztřiďte oblečení podle sezony

Alespoň dvakrát za rok musíte provést sezónní čištění skříně. Díky tomu budete vědět, kde a co jste uložili. Na nejvíc viditelném a přístupném místě by měly být věci z aktuální sezóny. Nechte si pár věcí z jiných ročních období, které vám mohou přijít kdykoli vhod (džíny, vesty, mikiny atd.), a ostatní schovejte. Než je odložíte, ujistěte se, že všechny věci jsou čisté, bez skvrn a se všemi knoflíky. Oblečení, které nebudete nosit tuto sezónu, mějte na horní polici nebo mezipatře. Existuje i další kategorie oblečení, a to slavnostní. Takové věci musí být buď uloženy do jiné skříně nebo ve chráněném krytu.

Seřadit oblečení podle stylu

Abychom oblečení správně ukládali do skříně, nesmíme zapomenout, že některé věci nemůžou být uloženy společně. Něco lze uložit pouze na polici a něco jiného zas výhradně na věšáku. Hlavní místo ve skříni by mělo být vyhrazeno pro každodenní věci, které se chystáte neustále nosit. A co s domácím oblečením? To si uložte zvlášť. Večerní šaty si po použití okamžitě vyčistěte a zabalte do papírového nebo plátěného obalu. Ideální je, když jsou tyto výrobky uchovávány v samostatné krabici. Kravaty, klobouky a šátky si odložte na věšák. Sukně a šaty si zavěste na ramínko. Pokud nemáte dost ramínek, tak si je určitě sežeňte, protože jich nikdy není dost. Na každém z nich je totiž dobré mít uložené nanejvýš tři věci.

Roztřídili jsme oblečení a uložili to, co budeme nosit v příštích měsících. Ted se podíváme na to, jak mít ve skříni pořádek a na poličkách vždy čisto.

Dodržujte princip rovnováhy

Optimálně využijte nejrůznější místa na policích. Samostatně složte oblečení, které má podobný rozměr a dejte stranou, to, co lze uložit do krabic. Skříň by neměla být přeplněná. Umístěte všechny věci a boty tak, abyste mohli v cuku letu najít to, co potřebujete. Pokud to neuděláte, po několika týdnech budete mít na policích opět nepořádek.

Jak na ponožky

Jak nejlépe na ty malé kousky oblečení, ke kterým vždy záhadně zmizí pár? Porovnejte je podle materiálu a účelu (teplé s teplými, krátké s krátkými) a poskládejte je takto roztříděné do kartonové krabice. Můžete si je uložit i do šuplíku, který se hodí pro drobné věci. Aby se vám v nich věci nepomíchali, vložte do šuplíku kartonové příčky nebo si pořiďte speciální organizéry na prádlo.

Obuv má také své místo 

Pro ukládání bot jsou nejlepší krabice. Abyste nemuseli neustále otvírat kryty při hledání vhodného páru, stačí připojit poznámku nebo fotografii bot, které byly vloženy do tohoto boxu na konec krabice. Obuv umístěte na spodní police ve skříni, kde nebudou zasahovat do jiných oděvů na věšácích.

Stačí se řídit podle našich rad a uvidíte, jak rychle se zbavíte nepořádku ve skříni. Důležité je dát každý kus oblečení hned na své místo, mít věci uložené podle sezóny a hlavně nepolevit. Mít pořádek se však vyplatí, nejen z časových důvodů. Ušetříte svou energii, budete mít doma větší pohodu a klid, a také si snadněji uděláte pořádek i ve své hlavě.

Držíme vám palce při udržování pořádku, a pokud by vám na něj přece jenom nezbýval čas, ozvěte se nám. Rádi vám pomůžeme nejen s pořádkem ve skříni ale i celkovým úklidem vašeho domova.